Landsbygdssäkring

Att göra landsbygden synlig i beslutsfattandet
Det finns olika typer av verksamhetsmiljöer i de olika regionerna. Deras utmaningar, behov, resurser och möjligheter skiljer sig i hög grad från varandra. Av denna orsak påverkas också regionerna på olika sätt av de beslut som fattas inom olika förvaltningsområden. Det är därför viktigt att beslutens konsekvenser identifieras i god tid innan de slutliga besluten fattas.
I det landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2014–2020 föreslås att landsbygdssäkringen systematiskt ska integreras i beredningen och verkställigheten av beslut så att landsbygdens särdrag och beslutens konsekvenser för landsbygden beaktas på ett genuint sätt.
Landsbygdssäkring är ett verktyg som utvecklats för beslutsfattare och -beredare i samarbete med Finlands Kommunförbund. Den hjälper att på ett bättre sätt få in landsbygdsaspekten i beslutsprocessen och bidrar till lyckade beslut.
Arbetet med att utveckla landsbygdssäkringen har finansierats med landsomfattande forsknings- och utvecklingsmedel för landsbygdspolitiken.
Landsbygdssäkringen ger kommunerna, landskapen, ministerierna och andra aktörer som påverkar verksamhetsmiljön på landsbygden och dess förutsättningar verktyg för att
- identifiera vilka konsekvenser besluten får i synnerhet för människorna, företagen och sammanslutningarna i glesbygden
- förebygga negativa effekter samt
- stärka positiva effekter.
Mer information om det utvecklingsarbete som utförts vid Kommunförbundet och som finansieras av landsbygdspolitiken hittar du på Kommunförbundets webbplats ”Landsbygdssäkring som stöd för beslut”.
Åren 2019 – 2021 ska landsbygdssäkringen undersökas i ett projekt som finansieras av landsbygdspolitiska rådet och jord- och skogsbruksministeriet, Maaseutuvaikutusten arviointimenetelmän käyttö, kokemukset ja vaikutukset Suomessa. Projektet genomförs av Vasa universitet i samarbete med Naturresursinstitutet.