Kommunerna bidrar med lösningar till hållbarhetsutmaningar - Hållbarhetsveckan ger synlighet och ökar kännedomen

Hållbarhetsveckan arrangeras runt om i Finland den 22–28 september 2025. Veckan erbjuder kommuner, organisationer, företag och andra lokala aktörer en möjlighet att lyfta fram konkreta insatser som främjar hållbar utveckling. Syftet är att synliggöra vardagliga val och metoder som stödjer både lokal och global hållbarhet.

Kommunerna har en nyckelroll i att främja hållbar utveckling, vilket också återspeglas under Hållbarhetsveckan i september. Kommuner runt om i Finland deltar på många olika sätt. Har din kommun redan planerat hur ni kommer att delta? Hållbarhetsveckan erbjuder en utmärkt plattform att visa upp lokala insatser och engagemang för hållbarhet – en färdig ram för att konkret visa vad som redan görs inom kommunen i vardagen, i tjänster och genom samverkan.

Vardagliga handlingar i fokus – Raseborg deltar i Hållbarhetsveckan

I år deltar Raseborg för första gången officiellt i Hållbarhetsveckan. Kommunen har redan länge arbetat långsiktigt med att främja hållbarhet. Deltagandet grundar sig i en vilja att synliggöra de globala hållbarhetsmålen, även de som kan kännas avlägsna eller svåra att greppa. Hållbarhetsveckan erbjuder ett konkret sätt att föra in dessa mål i vardagen.

Programplaneringen inleddes i en sektorövergripande hållbarhetsarbetsgrupp. Målet är att lyfta fram det vardagliga hållbarhetsarbetet i kommunen och sänka tröskeln för deltagande. Idéer inkluderar exempelvis visningar av dagvattendammar och öppet hus på avloppsreningsverket, delar av kommunens dagliga verksamhet som kan ses i ett nytt ljus genom hållbarhetsmålen. Arbetet vid vattenverket för att säkerställa rent vatten är direkt kopplat till FN:s globala mål. Under veckan får Raseborgs stadsanställda även möjlighet att ge blod på arbetstid.

Biblioteken är också med i veckans program, och lokala föreningar och företag uppmuntras att delta. Intresset för hållbarhetsfrämjande har varit stort i kommunen. Raseborgs hållbarhetsspecialist Miina Rautiainen gläds över idéer som kommer direkt från arbetsgemenskapen:

"Det är glädjande att se hur vardagshandlingar och omtanke om andra människor lyfts fram. Hållbarhet kräver inte stora eller komplicerade åtgärder – det viktigaste är viljan att påverka och att se på saker ur ett nytt perspektiv, också i det egna arbetet och vardagslivet," säger Rautiainen.

Raseborgs stadshus med mångfaldsfält i förgrunden. Foto: Miina Rautiainen

Gemensamt budskap om hållbarhet – flaggdag kopplar samman det lokala och globala

I Raseborg kommer man att flagga utanför stadshuset på SDG-flaggdagen den 25 september. Flaggningen är ett sätt att visa stöd för FN:s hållbarhetsmål och göra dem synliga i invånarnas vardag. Dagen infaller under Hållbarhetsveckan, vilket skapar ett naturligt tillfälle att knyta lokala handlingar till globala mål.

Även andra kommuner har entusiastiskt deltagit i FN:s Agenda 2030-flaggning. I Esbo hissades flaggan i fjol på alla skolgårdar, vilket konkretiserade temat för barn och unga. De sex största städerna i Finland firar FN:s mål 10-årsjubileum genom att flagga tillsammans med Kommunförbundet för tredje året i rad den 25.9.2025.

Strategisk hållbarhet i kommunerna – Kommunförbundet uppmuntrar till handling och lärande

Kommunförbundet betonar att hållbarhetsarbete är en grundläggande del av kommunernas strategiska arbete. Hållbarhet bör ledas planmässigt och långsiktigt.

Specialsakkunnig Eveliina Kiema-Majanen påminner:

"Hållbarhet är en väsentlig del av varje kommuns och stads livskraftiga framtid. När kommunen införlivar hållbarhetsperspektivet i ledning och strategi, främjar den invånarnas välfärd, ekonomisk hållbarhet och miljöns bärkraft."

Kommunförbundet uppmuntrar kommuner att använda Hållbarhetsveckan som en chans att lyfta fram lokala handlingar och lösningar som bygger en hållbar framtid.

"Det bästa sättet att hitta sin egen kommuns väg till hållbarhet är att lära av andra. Hållbarhetsveckan är ett utmärkt forum för kollegialt lärande och insikter om hållbarhet!" säger Kiema-Majanen.


Sodankylä premierades som föregångare inom lokal hållbar utveckling

Sodankylä kommun belönades i samband med förra årets Hållbarhetsvecka som en föregångare inom lokal hållbar utveckling, av sekretariaren för Landsbygdspolitiska rådet och Kommissionen för hållbar utveckling. Priset tilldelades kommunen för dess ambitiösa och mångsidiga program under veckan.

"Kommunen har lyft fram hållbarhetsutmaningar särskilt i det arktiska området och visat exempel på hur kommuner kan bemöta klimatförändringens utmaningar. Det mångsidiga veckoprogrammet har inspirerat andra kommuner att också agera för hållbarhet," sade Antonia Husberg, generalsekreterare för landsbygdspolitikens råd, vid Landsbygdsparlamentet i Nurmes hösten 2024.

Priset var ett erkännande för Sodankyläs engagemang i att främja hållbarhet lokalt. Under veckan organiserade kommunen ett brett utbud av evenemang och aktiviteter med hållbarhetstema – och nu planeras årets program, med målet att stärka programmet i byarna.

”Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – mitä voimme tehdä” - utställning på Sodankylä kommungård under Hållbarhetsveckan 2024



Tilläggsuppgifter om Hållbarhetsveckan, kontakta: