Personalnyheter: Antonia Husberg började som konsultativ tjänsteman inom landsbygdspolitiken

Tjänsten som konsultativ tjänsteman för landsbygdspolitiken hör samman med uppgiften som generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet. Den nya generalsekreteraren utses av landsbygdspolitiska rådet. Till uppgifterna hör att leda den operativa verksamheten inom den nationella landsbygdspolitiken.

Husberg (40) har tidigare arbetat som landsbygdsöverinspektör vid jord- och skogsbruksministeriet sedan år 2016. Strategiarbete och utveckling inom den nationella landsbygdspolitiken, kommunikation samt forsknings- och utvecklingsverksamhet har hört till arbetsuppgifterna. Sedan februari 2021 har hon därtill skött uppgifter som tf. generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet. Husberg fungerar även som huvudproducent för det landsomfattande evenemanget Landsbygdsparlamentet.

Före övergången till jord- och skogsbruksministeriet har Husberg bland annat varit informatör vid Svenska lantbruksproducenters centralförbund SLC, projektledare och projektchef vid Finlands Kommunförbund samt riksdagsassistent i frågor gällande jord- och skogsbruk, framtids- samt kommunikationspolitik. Husberg är politices magister från Åbo Akademi i Vasa. Husberg kommer från Kristinestad och bor i Borgå. Till den nya uppgiften hör bl.a. ordförandeskapet för landsbygdspolitiska sekretariatet samt ledande av det internationella landsbygdspolitiska samarbetet.

– Det är en enorm ära att få ta emot denna uppgift. Det är ett privilegium  att få arbeta med omfattande samhälleliga frågor, i brett nätverk och samarbete med olika aktörer. Jag tar emot uppdraget med entusiasm och är ödmjuk över visad tillit, säger Husberg.

Husberg vill fortsätta det landsbygdspolitiska arbete som gjorts för att öka den konstruktiva landsbygds- samt land-stad-debatten mellan olika aktörer i olika åldrar och med olika bakgrund. Hon vill öka delaktigheten och mångstämmigheten inom den nationella landsbygdspolitiken samt få in mer landsbygdspolitik i den allmänna debatten. Husberg anser att det behövs mer landsbygdsforskning och information om landsbygden som även måste vara bättre tillgänglig också med tanke på att stöda beslutsfattandet.

– En god landsbygdspolitik förutsätter identifiering och förståelse av landsbygdens mångfald. Det behövs konstruktiv debatt och mer produktion av landsbygdsinformation samt forskning och -utveckling, utgående från vilket man kan fatta bättre beslut med tanke på hela Finland, säger Taina Vesanto, lantbruksråd och chef för enheten för landsbygdsutveckling vid jord- och skogsbruksministeriet.

– Husberg har det breda kunnande, strategiska greppet och engagemanget som uppgiften kräver, vilket öppnar för upp för andra aktörer, konstaterar Vesanto.

Husberg nämner tryggandet av tillgängligheten till service, speciellt inom den grundläggande utbildningen och social- och hälsovården, tryggandet av medborgarnas och den regionala jämlikhet i det digitala samhället, frågor som gäller differentiering av kommunerna och smart anpassning samt stärkandet av förutsättningarna för boende på och flytt till landsbygden som aktuella landsbygdspolitiska frågor. Många aktuella frågor kopplas enligt Husberg till behovet av att bedöma landsbygdskonsekvenser av beslut som är under beredning (sk. landsbygdssäkring).

– Var och en som fattar beslut som påverkar människors vardag, liv, utkomst och trygghetskänsla samt livsmiljön på landsbygden kan göra god landsbygdspolitik. Jag vill uppmuntra beslutsfattarna på såväl lokal, regional som nationell nivå att ta kontakt med specialsakkunniga inom landsbygdspolitiken, att söka information om landsbygden, lyfta fram landsbygden i diskussionerna och fatta beslut som är hållbara också med tanke på landsbygdsområdena, landsbygdsinvånarna och -företagarna. Finland är ett av med landsbygdsdominerade länderna i världen och landsbygdspolitiken bedrivs tillsammans för en hållbar välfärd i hela Finland, summerar Husberg.

Statsrådet utnämnde Husberg till konsultativ tjänsteman för uppgiften den 11 november 2021 från och med den 1 december 2021. Beslutet har vunnit laga kraft 20.12.2021.