Ainekset menestyksen maaseudulla

”Meillä on päämääränä että kaikki voittavat”, kiteyttää Jepuan Biokaasun toimitusjohtaja Kurt Stenvall. Jepua ja lähiympäristö hyötyvät yrityksen toiminnasta monin tavoin.

Muutosinto

Jeppo Kraft Andelslag on Suomen pienin sähkölaitos, mutta sen 800 sähköasiakasta ja 440 osuuskunnan jäsentä valvovat tarkkaan seudun etuja. Toimitusjohtaja Kurt Stenvall pohti sähkön tuottamista sikaloiden lietteestä jo 2000-luvun alussa. Ehdotus ei kaikille osuuskunnassa ollut mieleen, mutta Stenvall sai tuotantomenetelmän toimivuutta arvioivan hankkeen käyntiin. Vaikka hanke ei jatkunut huonojen laskelmien takia, ajatus laajentumisesta uuteen toimintaan jäi kytemään. ”Minua kiinnosti edelleen uusiutuvan energian tuotanto. Ja alueellisuus”, Kurt Stenvall muistelee.

Tieto

Vaasan yliopiston vuonna 2007 tehty raportti kertoi, että Jepuaa ympäröivä maatalous tuotti biokaasun raaka-aineeksi jätettä 170 prosentin omavaraisuusasteella. Osuuskunta tuki tutkimushanketta ja yliopisto auttoi selvittämään, olisiko biokaasutuotanto Jepualla kannattavaa liiketoimintaa. ”Saamamme luvut olivat positiivisia”, Kurt Stenvall kertoo. ”Oli tärkeää, että saatoimme nojautua luotettaviin laskelmiin.” Yhteistyötä tehdään edelleen.

Sinnikkyys

Uuden asian aloittamisessa tarvitaan taistelutahtoa. Uusi kokeilu biokaasun parissa koki osuuskunnassa jossain määrin vastustusta ja Kurt Stenvall myöntää, ettei täydellistä yksimielisyyttä voinut odottaa - mahdollisuuteen piti tarttua. Nykyään syntyvä energia myydään paremmalla hinnalla kaasuna. Vaikka Jepuan Biokaasu menestyy, sinnikkyyttä tarvitaan edelleen. ”Ei se huonosti mene, mutta joka päivä pitää taistella”, Kurt Stenvall naurahtaa.

Kärsivällinen raha

Yritystoiminta maksaa, ja se vasta maksaakin kun tuotantolaitoksiin pitää investoida. Jeppo Kraft Andelslag lähti omistamaan Jepuan Biokaasua, mutta vaadittujen investointien takia omistajapohjaa piti laajentaa. Snellmanin lihajalostamolla päätettiin korvata öljyn käyttöä biokaasulla ja sen siivuksi tuli 22,5 %. Se ostaa yli puolet kapasiteetista. Jeppo Kraft Andelslagin osuus yrityksestä on 35 % ja mukaan tuli myös kuusi muuta yritystä. Alkuun omistajilla oli yrityksessä paljon rahaa kiinni, mutta kun suunta oli hyvä, pankki myönsi lainan. Nyt tehty tasainen tulos menee pankille ja myöhemmin omistajat pääsevät osingoille.

Yhteistyö

Tuotannon raaka-ainetta haetaan pääosin paikallisista sikaloista, elintarvike- ja rehuteollisuudesta ja maataloudesta. Tuotantoprosessista jää myös jäljelle tehokasta luomulannoitetta, jota kuljetetaan seudun viljelijöille. Jepuan Peruna Oy on osakas, toimittaa tuotantojätettä ja tutkii mahdollisuuksia biokaasun käytön lisäämiseksi. Toimitusjohtaja Markus Jussila kertoo, että pienessä kylässä on mutkatonta solmia yhteistyösopimuksia. ”Jepuan Biokaasu on edistyksellisenä yrityksenä koko kylälle ylpeyden aihe”, hän kuvailee. Jepuan Biokaasu kasvattaa monin tavoin Jepuan hyvinvointia, elävyyttä ja vaurautta, ja tehdessään jätteestä ympäristöystävällistä biokaasua se toimii myös koko maapallon parhaaksi. Kaikki voittavat.

Jepuan Biokaasun toiminnassa on monia yhteiskunnallisen yrityksen piirteitä, sillä se kasvattaa monin tavoin Jepuan hyvinvointia, elävyyttä ja vaurautta. Yhteiskunnallisen yrittäjyyden teeman puitteissa tuotettiin artikkelikirjoitus maaseutuparlamentin julkaisuun: https://issuu.com/maaseutupolitiikka/docs/maaseutuparlamentti2017_webb_spread

  • Valtari, Heidi

    Erityisasiantuntija, Osaaminen ja työllisyys -verkosto (OTE) / Turun yliopiston Brahea-keskus

    E-postadress: etunimi.sukunimi@utu.fi
    Telefonnummer: +358 (0)40 048 7160

    Maaseudun ja saariston kehittäminen, maaseutu- ja ruokayrittäjyys, maaseudun työvoima- ja osaamiskysymykset, lähiruoka.