PAREMPI ARVIOIDA KUIN KATUA - Maaseutuvaikutusten arviointi hyvinvointialueiden avuksi -webinaari

Kaikilla sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä vastaavilla hyvinvointialueilla talous on alijäämäinen. Kustannussäästöjä haetaan mm. karsimalla fyysistä palveluverkkoa ja kehittämällä uusia palveluntuottamistapoja, erityisesti digitaalisia ja kotiin vietäviä palveluja.

Palveluverkon ja palvelujen tuottamistapojen muutoksessa maaseudun näkökulmasta haasteena on palvelujen etääntyminen ja saavutettavuus. Maaseudun toimintaympäristöä luonnehtii pitkät etäisyydet, julkisen liikenteen vähäisyys ja muuta maata nopeammin ikääntyvä väestö.

Maaseutuvaikutusten arviointi (MVA) on prosessi, jolla arvioidaan päätöksenteon ja/tai toimenpiteiden vaikutuksia maaseutualueisiin ja niiden asukkaisiin. Sen tavoitteena on varmistaa, että maaseudun erityispiirteet ja tarpeet huomioidaan päätöksenteossa. Päätösten tulee tukea väestön hyvinvointia ja hyvinvointialueiden tavoitteita tuottaa laadukkaita palveluja asuinpaikasta riippumatta.

Webinaarissa kerromme maaseutuvaikutusten arviointimenetelmästä. Painopisteenä ovat esimerkit hyvinvointialueilta, jotka ovat jo ottaneet menetelmän käyttöönsä.

Webinaarin järjestää Maaseutupolitiikan neuvoston rahoittama MaalleKo –verkostohanke, jonka tavoitteena on tukea ja edistää maaseudulla asumisen edellytyksiä.

Ilmoittautuminen: https://forms.office.com/e/kTsd4ry0Tu

Ohjelma:

9:00 Tervetuloa ja alustus aiheeseen

erityisasiantuntijat Tarja Lukkari ja Mari Kattilakoski MaalleKo -verkostohanke

9:15 Keski-Suomen hyvinvointialue - seutuvaikutusten arviointi

ja sen kokemukset

järjestämispäällikkö Jarna Virtanen, Keski-Suomen hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialue - maaseutuvaikutusten

arvioinnin integrointi osaksi toimintaa

integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho, Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueiden tilanne ja maaseutuvaikutusten arviointi

tutkimuspäällikkö Juha Honkatukia, THL

10:15 Keskustelua ja jatkoaskeleet

10:30 Tilaisuus päättyy

Lisätietoja