Yrittäjyys maaseudun mahdollisuuksia hyödyntäen kiinnostaa suomalaisia– Mistä kannustusta toteutukseen?

Landsbygdspolitik

Monipaikkainen, maaseutuun liittyvä yrittäjyys kiinnostaa jopa kolmasosaa suomalaisia. Maaseuduilla nähdään runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia, mutta viidesosalle nuorista kaupunkilaisista maaseudun elinkeinot ja yrittäjyys ovat tuntemattomampia. Toisaalta puolet nuorista kaupunkilaisista voisi harkita monipaikkaista etäyrittäjyyttä, josta osa voisi tapahtua maaseudulla.

Maaseutubarometrin 2020 tutkimusraportin osa 2 julkistetaan 29.10. klo 10.00 alkaen suomen.tv -kanavalla "Yhteisten asioiden äärellä – maaseutupolitiikan päivässä".

Barometri kertoo suomalaisten näkemyksistä yritystoiminnasta maaseudulla

Maaseutubarometri selvittää, miten suomalaiset – niin tavalliset kansalaiset kuin asiantuntijaryhmät, päättäjät ja median edustajat – ymmärtävät maaseudun olemuksen. Kysymys on monitahoinen ja sitä lähestytään useasta eri näkökulmasta. Maaseutubarometrin 2020 toisen osan tuloksissa keskitytään näkemyksiin yritystoiminnasta ja elinkeinoista maaseudulla.

Maaseutubarometri 2020 kertoo, että suomalaiset kantavat yhteistä huolta maaseudun olemassa olevan infrastruktuurin kunnosta. Teiden, liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien on oltava kunnossa, jotta yrittäjyys maaseudulla olisi mahdollista.

Tuloksia esittää tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta. Mukana lähetyksessä myös tutkija Ulla Ovaska.

Kuullaan kokemuksia yrittäjyydestä eri puolilta Suomen maaseutua

Kokemuksia yrittäjyydestä kuullaan eri puolilta Suomen maaseutua. 

Katri Kulmala kertoo mitä merkitsee olla lähiruuan tuottaja. Kirakan tilalla, Salon Perniössä ollaan erikoistuttu kalkkunan tuotantoon ja omien savustettujen tuotteiden suoramyyntiin. 

Liina-Maaria Lönnrothin luotsaamassa Tella Oy:ssä lakit ovat pääosassa. Koronapandemian rantautuessa Suomeen Tellassa aloitettiin hyvin nopeasti suojatarvikkeiden valmistaminen julkiselle sektorille. Paikallisista yrityksistä koostuvan alihankintaverkoston myötä uusia työpaikkoja on syntynyt. 

Media-alan yrittäjä ja somettaja Inari Fernándezin arki muuttui huomattavasti, kun hän viime vuonna muutti perheensä kanssa Helsingin Lauttasaaresta Sodankylään Vuojärven kylälle. Miten uusi toimintaympäristö on vaikuttanut hänen yritystoimintaansa ja sen kehittämiseen?

Keskustelua tulosten merkityksestä politiikalle 

Maaseutubarometrin toisen osan julkistamistilaisuudessa keskustellaan tuloksista ja kuullaan näkökulmia myös asiantuntijoilta. 

Mukana keskustelua syventämässä ovat varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Suomen Yrittäjistä, johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski maa- ja metsätalousministeriöstä sekä teollisuusneuvos Tapani Mattila työ-ja elinkeinoministeriöstä. 

Tilaisuutta juontavat ja keskustelua ohjaavat maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun erityisasiantuntija Tarja Lukkari ja kehittämisasiantuntija Veli-Matti Karppinen.

Maaseutubarometri on valtioneuvoston asettaman Maaseutupolitiikan neuvoston tilaama ja julkaisema tutkimus, jonka on laatinut ja tulkinnut Luonnonvarakeskus. Vastauksen keruun on toteuttanut Taloustutkimus Oy. Maaseutubarometri 2020 on jatkumoa Maaseutubarometrien 2009, 2011 ja 2014 sarjaa. Lisää tietoa maaseutupolitiikka.fi –sivuilta.

Maaseutubarometri 2020 osa 2 tulokset julkistetaan torstaina 29.10. klo 10.00 alkaen Yhteisten asioiden äärellä – maaseutupolitiikan päivässä suomen.tv-kanavalla.

Ohjelma

Klo 10.00 Tervetuloa

Klo 10.05 Maaseutubarometri 2020 osan 2 tulokset julkistetaan, Hilkka Vihinen, Luonnonvarakeskus

Klo 10.25 Kokemuksia yrittäjyydestä maaseudulla 

  • Katri Kulmala, Kirakan tila, Perniö, Salo
  • Liina-Maaria Lönnroth, Tella Oy, Kurikka
  • Inari Fernández, INARIMedia Oy, Vuojärvi, Sodankylä

Klo 10.50 Keskustelua: Tieto käyttöön – mitä tulokset meille kertovat? Miten tästä eteenpäin? 

  • Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät 
  • Juuso Kalliokoski, maa- ja metsätalousministeriö 
  • Tapani Mattila, työ- ja elinkeinoministeriö
  • Mukana keskustelemassa myös Hilkka Vihinen, Katri Kulmala, Liina-Maaria Lönnroth ja Inari Fernández.
  • Keskusteluun voi osallistua suomen.TV-chatin kautta. Ulla Ovaska on mukana vastaamassa kysymyksiin.

Klo 11.25 Mitä keskustelijat vievät mukanaan tilaisuudesta – tilaisuuden yhteenveto ja päätössanat.

Klo 11.30 Tilaisuus päättyy.

Klo 13.00 Yhteisten asioiden äärellä – maaseutupolitiikan päivän ohjelma jatkuu HAMA-Live-lähetyksellä.