Leader-grupperna utbyter tillsammans med KERÄ-nätverket idéer kring behov, verksamhet och effekter för hållbarhetsarbete

Hållbar utveckling kan främjas genom mångsidiga handlingar i vardagen. Leader-finansiering kan sökas för projekt som främjar en mer hållbar livsstil, och med hjälp av detta kan man genomföra många inspirerande projekt. På förfesten till Leader-dagarna den 20 maj 2025 delade en grupp deltagare med sig av inspirerande projektexempel och erfarenheter av verktyg för hållbar utveckling. Landsbygdspolitiska KERÄ-nätverket samlar erfarenheter för att främja hållbarhetsarbete som en del av nätverkets verksamhet.

En förfest full av inspiration

Leader-dagarna samlade landsbygdsutvecklare från hela Finland i Ikalis, så man kunde höra regionala särdrag i diskussionerna. Bland inspirerande projekt lyftes fram projekt som sträckte sig från att vårda den biologiska mångfalden via renskötsel, och från vattenrestaurering till att främja hållbara bysamhällen.

Projekten som lyftes fram i workshopen har visualiserats i ett ordmoln. Mer information om projekten finns i Landsbygdsnätverkets projektregister: Projektregister – Landbygdsnätverket

Projekt för hållbar utveckling har en betydande roll när det gäller att främja gemenskap och samarbete. I projektet Meidän jälkemme – luontokipinä främjas den biologiska mångfalden med hjälp av fast boende och sommarboende. Projektfamiljen Kestävät kylät bedriver å sin sida hållbarhetsarbete som parallella projekt inom olika områden.

I projektexemplen lyftes också fram de ungas delaktighet i hållbarhetsarbetet: Livskraft genom aktivering och information – Lakeuden metsiin aktiverar framtidens skogsägare och tar itu med de utmaningar som passivt skogsägande medför. På så sätt främjas ett hållbart ägande och skötsel av skogen. I webinariet Stöd i hållbarhetsarbetet presenterades projektet Det stora naturäventyret, där unga utbyter erfarenheter om natur, miljö och klimatförändringar.

När vi främjar hållbar utveckling kan vi också ta itu med underhåll av byahus och energirenoveringar, bygga stadsängar eller till exempel lyfta fram lokala konstnärer och hantverkare. Att lägga till kreativa metoder till hållbarhetsarbetet ökar inspirationen och ger nya perspektiv på hållbarhetsarbetet.

Det fungerar inte alltid – fallgroparna i projektarbete

Projektarbete är inte bara medvind, utan ibland är det kuperad terräng framför oss. Att dela med sig av fallgroparna i projektarbetet kan hjälpa andra att undvika utmaningar som de redan har ställts inför.

När man övervägde fallgroparna framkom följande:

  • Resurser och arbetsbelastning: Information och åtgärder kan ligga bakom en person. Projekt är ibland dyra att genomföra, och för lite tid och andra resurser har avsatts för arbetet. Projektplanerna kan vara för omfattande.
  • Kompetens och genomförandemetoder: det kan finnas utrymme för förbättring av den digitala kompetensen. Praktiska utbildningar fungerar inte i webbinarieform.
  • Styrning och strukturer: Det kan vara en utmaning att få med sig rätta aktörer. Att sköta tillståndsärenden kan vara en ytterligare utmaning.
  • Kommunikation och påverkan: Att använda ordet ”klimat” i marknadsföring kan leda till att algoritmerna inte tar upp frågan. Hållbarhetsdebatten upplevdes som för snäv för tillfället.

Det är lättare att hitta lösningar på de identifierade utmaningarna. Ibland behöver planerna ändras i takt med att projektet fortskrider, men ofta är det enklast att lösa det när man planerar nya projekt. I samarbete är det lättare att klara av även överraskande utmaningar.

Verksamhetsmodeller och verktyg som stöd för hållbarhetsarbetet

Hållbar utveckling återspeglas i den lokalt förankrade utvecklingen, till exempel i Leader-gruppernas strategier, urvalskriterier, motiveringar till finansieringsbeslut, projektverksamhet och -resultat. Det finns dock ett behov av att utveckla nya metoder och verktyg som stöder detta viktiga lokala arbete i aktionsgrupper, byar och andra aktörer på landsbygden.

Fem nyckelområden framkom som behövs för att stödja det lokalt förankrade hållbarhetsarbetet:
⦁ Spridning av information
⦁ Experthjälp och nätverkande
⦁ Verksamhetsmodeller och indikatorer
⦁ Synlighet och kommunikation, och
⦁ Uppmuntran

Betydelsen av kommunikation, experthjälp och nätverkande är tydlig. Det finns skillnader mellan olika regioner när det gäller resultat och erfarenheter av hållbarhetsarbete, och det är nyttigt att främja utbyte av erfarenheter och spridning av information. Bland annat framkom följande behov:
⦁ Färdiga exempel, projektidéer och konkret verksamhet, för att informationen och påverkan sprids
⦁ Webbinarier, forum, informationsutbyte
⦁ Utbildningar
⦁ Projekt där expertstöd finns tillgänglig
⦁ Engagerande och inspirerande experter som besöker byarna för att hålla workshops och erbjuda sin hjälp
⦁ Workshops för brainstorming av projekt
⦁ Nätverk och andra sätt att lära av varandra
⦁ Sammanställning av en materialbank på Leader-gruppens webbplats
⦁ Materialbank på Hållbarhetveckans hemsida
⦁ Videor om god praxis

Behovet av att utveckla nya verksamhetsmodeller och verktyg

I workshoppen efterlystes verksamhetsmodeller, verktyg och indikatorer lämpliga för det lokala hållbarhetsarbetet. Deltagarna kom med idéer till planerings-, uppföljnings- och utvärderingsmetoder som skulle basera sig på befintliga metoder, såsom Ekokompassen och Oiva-rapporten!

Bland annat följande idéer framkom:
⦁ Ekokompass eller annat liknande system, en förenklad-modell skulle behövas
⦁ Enkla räknare för mätning av till exempel koldioxidavtrycket, kan användas bl a på byahusen, ger jämförelsebar information
⦁ Verksamhetsmodell för bedömning av samhällskonsekvenser (Nylands förbund)
⦁ Certifikaten
⦁ Försök inom jordbruket för innovativa idéer och försök
⦁ Ambassadör för hållbar utveckling, till exempel i byar
⦁ Enkla mätare eller indikatorer
⦁ Hållbarhets ”Oiva-rapport” – smileys på företagens och föreningarnas dörrposter
⦁ Gamification → gärningar ger poäng
⦁ Även en liten åtgärd främjar förändring! Hållbarhet som en daglig aktivitet

Det finns ett ständigt behov av att lyfta fram och synliggöra god praxis och behovet av begriplig och intressant kommunikation om hållbar utveckling, och i detta spelar samarbetet en stor roll. Det är viktigt att lyfta fram hållbarhetsarbetet på landsbygden. I detta avseende är Hållbarhetsveckan en modell som redan är i bruk. Dessutom skulle det vara viktigt att beakta klimat- eller hållbarhetsåtgärder även på andra sätt, till exempel genom att välja årets ekogärning. Det behövs kommunikation både generellt om hållbarhetsarbetet på landsbygden, och för att lyfta fram exempel på hållbart liv på landsbygden. Det är också viktigt att visa nyttor och förändringar hållbarhetsarbetet medför, samt kommunicera genom lättillgängliga exempel. Informationen måste finnas tillgänglig ”på vanliga människors språk”.

Morötter brainstormades också för hållbarhetsaktivister och nätverk. Till exempel genom tävlingar, eller med en flatt rate -bonus, vilket skulle kunna vara möjligt när vissa mål för hållbar utveckling tydligt ingår i projektet.

Bild: På Leader-dagarna diskuterades i smågrupper de olika skedena i hållbarhetsarbetets stig, och vilka verktyg behövs för att komma vidare längs vägen.

Delta i Hållbarhetsveckan

Hållbar utveckling handlar om vardagliga handlingar: låt oss uppmuntra varandra på hållbarhetsstigen och söka inspiration över språkgränserna! Du kan få idéer för hållbarhetsarbete under Hållbarhetsveckan 22-28.9.2025. Du kan delta i veckan med en hållbarhetsgärning eller ett evenemang som är naturlig för din verksamhet. Anmäl dig här: Hållbarhetsveckan – Samlar aktiviteter, engagemang och diskussioner om hållbarhet. På Hållbarhetsveckans hemsida hittar du också inspiration och exempel för att stödja din egen verksamhet.

Bloggen skriven av: