Valtakunnallinen Maaseudun arki -kirjoituskilpailu on ratkennut

Nyheter

Maaseutupolitiikan neuvoston Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkosto (KAHVEE) järjesti valtakunnallisen kirjoituskilpailun maaseudun arjesta. Kirjoituskilpailun voiton vei Sinikka Ovaskainen Juuasta, joka työskentelee terveyden- ja sairaanhoitajana ja kuvaa kirjoituksessaan lapsiperheen arkea maaseudulla.

Aviopuolison etätyön mahdollistava valokuitu sekä lasten päivähoitojärjestelyt nousevat perheen arjen kannalta ratkaiseviksi asioiksi. Matkat ovat pitkät ja monet palvelut kaukana, mutta maaseudun rauha löytyy läheltä. Sinikka Ovaskainen palkitaan 500 euron rahapalkinnolla.

Kunniamaininnan saivat Raili Könönen Polvijärveltä, Pirja Peltomäki Lahdesta, Anni Rannikko Joensuun Enosta, Katja Tohmo Joensuun Tuupovaarasta sekä Seppo Vattulainen Helsingistä.

Kilpailuun lähetettiin kirjoitusten lisäksi novelleja, runoja, valokuvia ja videoita. Kirjoittajista nuorin oli 17-vuotias ja vanhin 85-vuotias.

Monissa kirjoituksissa kuvattiin maaseudulla asumisen haasteita ja työteliäisyyttä; palvelut ovat etääntyneet, kulkeminen, lumityöt, teiden auraus, talon lämmitys ja pihatyöt ovat keskeinen osa arkea. Tästä huolimatta maaseutu koetaan itselle parhaaksi asuinpaikaksi ja asiat kuten luonto, eläimet, oma rauha, puuhastelu ja työn merkityksellisyys nähdään asioina, jotka luovat arjen mielekkyyttä ja hyvää elämää. Huumori, kekseliäisyys ja hyvät naapurit ovat kirjoitusten perusteella maaseudulla asumisen voimavaroja.

Kirjoituskilpailu tuotti arvokasta tietoa ja myös kehittämisehdotuksia ruohonjuuresta, suoraan maaseudun asukkailta. Aineistoa hyödynnetään Maaseutupolitiikan Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkoston työssä sekä Itä-Suomen yliopiston maaseutututkimuksessa.

Kirjoituskilpailun raatiin kuuluivat Mari Kattilakoski ja Maarit Sireni Itä-Suomen yliopistosta sekä tietokirjailija Arja Jämsén.

 • Kattilakoski, Mari

  Specialsakkunnig, HYMY-nätverket / Östra Finlands universitet

  E-postadress: fornamn.efternamn@uef.fi
  Telefonnummer: +358 (0)50 449 4896
 • Sireni, Maarit

  Vastuullinen johtaja, Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkosto (KAHVEE) / Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos

  E-postadress: etunimi.sukunimi@uef.fi

  Yliopistotutkija ja dosentti.